een veilig idee!

Met aanhangwagen

Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Ook mag u in bepaalde gevallen met een aanhanger rijden.

  • De aanhangwagen of oplegger weegt minder dan 750 kg. (massa leeg voertuig + laadvermogen);
  • Is de aanhanger of oplegger zwaarder dan 750 kg? Dan is rijbewijs B toegestaan, als de toegestane maximummassa van beide voertuigen samen niet meer bedraagt dan 3500 kg.

Aanhanger mag zwaarder zijn dan auto

De aanhangwagen of oplegger mag zwaarder zijn dan de lege auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet dan wel blijken dat de auto een dergelijke zware aanhangwagen of oplegger mag trekken. Tot 19 januari 2013 moest de aanhanger of oplegger lichter zijn dan de ledige massa van de trekkende auto (dat is het gewicht zonder lading en inzittenden).

U heeft een rijbewijs BE nodig om te rijden met een zwaardere aanhangwagen, boottrailer of caravan.

Maximaal gewicht aanhanger of oplegger beperkt

De aanhanger of oplegger bij rijbewijscategorie BE mag sinds 19 januari 2013 niet meer wegen dan 3500 kg. Alleen onder bepaalde voorwaarden mag de aanhanger of oplegger zwaarder zijn dan 3500 kg. Overschrijdt uw voertuig met oplegger of aanhanger deze eisen? Dan heeft u een rijbewijs C1E nodig.

Was u vóór 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs BE? De blijven voor u de oude regels van kracht. Voor u geldt dan geen maximumgewicht voor aanhanger of oplegger. Lees voor meer informatie de brochure Nieuwe regels voor het rijbewijs BE.

Nieuw rijbewijs B+ code 96

Met het nieuwe rijbewijs B+ code 96 mag u een aanhangwagen voorttrekken die zwaarder is dan 750 kg. Voorwaarde is wel dat het voertuig en de aanhangwagen samen niet meer dan 4250 kg. wegen.

U kunt een rijbewijs B+ code 96 bij uw gemeente aanvragen op het moment dat u bent geslaagd voor het BE-examen. Het examen voor B+ code 96 is gelijk aan het examen voor BE. Heeft u eenmaal voor B+ code 96 gekozen, dan kunt u later niet meer wisselen naar een BE-rijbewijs.

 

Voor u lessen mag gaan nemen voor het rijbewijs Cat. E bij B, dient in het bezit te zijn van een Nederlands rijbewijs Cat. B.

Na een intake wordt, in overleg met de instructeur, de duur van de opleiding besproken.

Indien voor de dagopleiding wordt gekozen, word in overleg het praktijk examen aangevraagd.

Het examen word aan het einde van de dagopleiding afgelegd.

De dagopleiding omvat 7 lessen en een praktijkexamen.

ProductKosten
Intake
Rijles per uur€77,50
Praktijkexamen€302,75
Dagopleiding 7 uur€778,75
prijzen onder voorbehoud